Solicitud de asociación

ASOCIATE AQUÍ
-
Inicio  
Actualidad > Newsletter: Noticiero Empresarial

Programa de Desenvolupament de la Creativitat i la Innovació per a les Pimes


El Noticiero Empresarial
359

09/02/2018

AEBALL i UPMBALL en col·laboració amb la Universitat de VIC-Universitat Central de Catalunya, han organitzat la 1ª edició del Programa de Desenvolupament de la Creativitat i la Innovació, adreçat als directors generals, responsables de departaments i personal amb inquietuds per la innovació de les empreses associades.

L’actitud emprenedora és una actitud vital que es pot desenvolupar. Les capacitats emprenedores s’aprenen i milloren a partir de formació especialitzada i de la pròpia experiència. Tots tenim idees que poden esdevenir grans oportunitats empresarials. L’empresa és un formidable mecanisme de creació de valor econòmic i social, però no és un ens abstracte i conceptual sorgit de la inspiració i gestionat des d’habilitats innates. Les ciències d’empresa, com a part de les ciències socials, analitzen i interpreten des d’una vessant científica els fenòmens empresarials. El desplegament d’una estratègia competitiva d’èxit, la capacitat d’entendre i explotar els mercats, el disseny de productes atractius i models de negoci sostenibles, o la planificació financera, són camps del coneixement que requereixen formació i experimentació.

Aquest curs té com a finalitat donar una introducció al món de la innovació i l’emprenedoria, i, especialment, presentar i entrenar un conjunt d’eines d’innovació i creativitat.

OBJECTIUS
-Disposar de nocions bàsiques d’entorn econòmic, i entendre com aquest condiciona el fenomen de creació i creixement d’empreses.
-Donar una primera aproximació als conceptes d’estratègia empresarial i innovació, especialment de com desenvolupar estratègies basades en capacitats (tech-push).
-Entendre el valor de la creativitat en entorns econòmics, i disposar de metodologies creatives.
-Entendre els processos i les metodologies que permeten avaluar una idea i convertir-la realment en oportunitat en el mercat.
-Disposar d’un conjunt d’eines (toolkit) per desplegar processos d’innovació en les organitzacions: Design Thinking, Lean Start-Up, Canvas Business Model i Innovació Oberta.
-Analitzar les capacitats emprenedores pròpies, i desenvolupar plans d’actuació en conseqüència.

CONTINGUTS
1. Introducció als conceptes clau: Estratègia, Tecnologia, Innovació i Creativitat (4 hores)
Sessió destinada a entendre la relació entre els conceptes clau del nou paradigma competitiu: estratègia empresarial, innovació i creativitat. D’altra banda, es posarà de manifest el rol de la tecnologia en la generació de valor, com a dimensió especial de la innovació.

2. La Creativitat com a base de la Innovació (4 hores
La matèria primera de la innovació són les idees: Tots som creatius? Com es pot estimular la creativitat? Es millor la creativitat individual o la col·lectiva? Quina és la relació entre la creativitat i la innovació oberta?
En aquesta sessió es mostraran i assajaran diferents tècniques d’estímul de la creativitat

3. Design Thinking: Innovació centrada en usuari (4 hores)
El pensament de disseny (Design Thinking) és un dels instruments d’innovació més potents en l’actualitat. Com podem posar de manifest necessitats no necessàriament latents? Com satisfer quelcom que no s’expressa explícitament? Pensament de disseny aplicat al desenvolupament de nous productes i/o serveis.

4. Customer-centric Innovation in Business (4 hores)
Metodologies per situar a l’usuari al centre del procés innovador. Tècniques etnogràfiques d’observació i anàlisi del comportament de l’usuari, aplicats específicament als sectors de les empreses participants.

5. Màrqueting Innovation (4 hores)
Tècniques del màrqueting per aplicar un nou mètode de comercialització que impliqui canvis significatius en el disseny del producte i/o servei, el seu posicionament, la seva promoció o el seu preu amb l’objectiu d’augmentar les vendes.

6. Canvas Business Model (4 hores)
Una nova oportunitat de negoci només pot arribar amb èxit al mercat si es construeix al seu voltant un model de negoci o de servei innovador. Quins són els elements constitutius d’aquest model de negoci? Com recombinar-los de forma creativa per donar lloc a propostes singulars?

7. Fonaments de planificació financera (4 hores)
Innovar amb èxit requereix d’una excel·lent planificació financera. En aquesta sessió es pretenen donar les bases per entendre els indicadors clau de control i planificació financera, necessaris en tot projecte empresarial.

8. Competències bàsiques per innovar i emprendre (4 hores)
Som innovadors? Tenim capacitats emprenedores? L’emprenedor neix o es fa? En aquesta sessió es descriuran quines són les aptituds i actituds que han de tenir els emprenedors o els intraemprenedors (persones que lideren la innovació en les organitzacions), i es realitzarà un treball de diagnosi personalitzada, i de pla de millora de capacitats personals orientades a la innovació.

EQUIPO PROFESIONAL
Dr. Xavier Ferràs: Degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC. Doctor en Economia i Empresa (UB). MBA per ESADE. Enginyer Superior de Telecomunicacions (UPC). Ha estat Director del Centre d’Innovació Empresarial d’ACCIO (2001-2012), amb responsabilitat sobre les polítiques d’innovació, transferència tecnològica, emprenedoria de base científica i desenvolupament de clústers a Catalunya. Autor de llibres com "Passió per Innovar" (2006) o "Innovació 6.0" (2010). Ha estat professor d’innovació a ESADE, EADA, DEUSTO, IQS, EAE i UPC, entre d’altres. Autor del blog "Innovación 6.0", un dels més llegits en llengua espanyola sobre innovació.

Dra. Elisenda Tarrats Responsable de la unitat d’Emprenedoria de la UVic-UCC. Doctora en Administració d’Empreses per la UPC. Premi al millor treball d’investigació de Catalunya 2010 sobre empreses familiars, atorgat per la Cambra de Comerç de Barcelona, i l’Associació Catalana d’Empreses Familiars. Màster en Direcció de Recursos Humans EAE-UPC. Postgrau en Gestió de Recursos Humans i Relacions Industrials IDEC-UPF. Professora de Creació d’Empreses i investigadora del Grup Emprèn a la UVic-UCC. Directora del projecte "Empresa i Formació: Creant llaços pel futur" (2010-2012). Ha estat professora de la UPC i de la UIC.

Dr. Joan Massons Llicenciat en Ciències Empresarials i MBA per ESADE. Doctor en Administració d’Empreses per la Universitat Ramon Llull. Professor titular de finances a ESADE fins el 2014. Professor associat de la UVic-UCC. Ha estat professor invitat a l’INSEAD i a la Universitat de Xile. Autor de 6 llibres de referència en anàlisi, planificació i estratègia financera. Premi ACCID 2012 a l’Excel.lència Acadèmica. Va ser Director de Planificació d’Operacions als Jocs Olímpics de Barcelona (1992) i sots-cap de la primera expedició catalana en coronar l’Everest (1985).

Dr. Joan Albert García Llicenciat en Ciències per la Universitat Farleigh Dickinson (New Jersey, USA). Executive MBA per EADA i Graduat en Gestió de la Innovació per el MIT (Massachussets Institute of Technology) Professor associat de la UVic-UCC i d’EADA. Ha estat professor d’Innovació i Creació d’Empreses a l’IQS, i director del Global Entrepreneurship Master. Responsable dels Study Abroad de la UVic-UCC.

Dr. Joan Vinyet Dissenyador, antropòleg i Doctor en Comunicació Social per la UPF. Ha treballat amb Novartis i Intel, entre d’altres marques, en estudis d’etnografia social i comportament del consumidor. Ha estat Director de l’escola de Disseny Elisava, i professor visitant a Mondragón, Universitat Politècnica de Milà i Universitat de Roma.

Dr. Anna Esmarats Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses per ESADE i MBA en màrqueting per la mateixa Universitat. Professora associada de retail màrqueting a la UVic-UCC i Clúster manager agroalimentari a Creacció, SL.

METODOLOGIA
El curs combinarà sessions magistrals amb casos d’estudi. Es cercarà en tot moment la participació activa dels participants i l’impacte vivencial de l’ensenyament.
-Casos pràctics i discussions: En el curs s’utilitzaran nombrosos casos d’estudi (Business Case) d’empreses i emprenedors reals, orientats al joc de rol i a la simulació de situacions de dilema i conflicte. Amb ells s’entrenaran metodologies de solució de problemes com l’estratègia basada en recursos, el desenvolupament de models de negoci innovadors, el disseny centrat en usuari de productes i serveis, "l’elevator pitch" o l’anàlisi de les pròpies capacitats emprenedores
-Participació a les sessions: El curs és altament participatiu. La proporció teoria-discussió és 1:1 (per cada hora teòrica, hi haurà una hora aproximada d’exercici pràctic en forma de cas d’estudi).
-Treball en equip i presentacions orals: Els casos pràctics es treballaran en equip i hauran de ser presentats en públic, fomentant la millora de les capacitats comunicatives i la generació de coneixement col·lectiu

TITULACIÓ I SEGUIMENT POSTERIOR
Titulació Oficial de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Per aquells participants o equips que decideixin desenvolupar una nova oportunitat de negoci o servei, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ofereix sessions posteriors d’assessorament en profunditat per part de la unitat d’Emprenedoria de la UVic-UCC, amb l’equip de professorat del curs.

DURADA, CALENDARI I LLOC
Durada: 32 hores (8 sessions de 4 hores/programa)
Horari: divendres de 17 a 21h
Dates: 16 i 23 de març / 6, 13, 20 i 27 d’abril / 4 i 11 de maig del 2018
Lloc: Espai UVic-UCC a Barcelona, Via Augusta, 123

*Per a més informació i inscripcions poden contactar amb Montse Calvet: montse@aeball.net


Suscríbete al Noticiero


Queremos que el trabajo de las empresas sea noticia

Nombre de la empresa: *

Actividad de la empresa:

Nombre: *

Apellidos: *

Cargo:

Dirección postal:

Teléfono: *

E-Mail *

 He leído y acepto el Aviso legal y la Política de privacidad de esta web.


AEBALL - UPMBALL

Utilizamos cookies propias y de terceros para finalidades analíticas y técnicas, tratando datos necesarios para la elaboración de perfiles basados en tus hábitos de navegación. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias desde 'Configuración de cookies'.

 

Configuración de cookies