L’exministre d’indústria i president del Cercle per al Coneixement, Joan Majó, va analitzar ahir les causes de l’actual situació econòmica a Europa i el paper que ha d’exercir la indústria en el canvi de model de creixement econòmic i social, tot en el marc d’un desdejuni-col·loqui del Fòrum Empresarial del Llobregat presidit per Manuel Rosillo i davant d’un ampli grup d’empresaris. Ambdós van estar acompanyats pel regidor de l’àrea de promoció econòmica i ocupació, José María García Mompel.
Majó va fer un diagnòstic clarificador i exhaustiu dels motius que van desencadenar la crisi del 2008. En aquest sentit, va destacar que “hi ha un enorme contrast entre el model econòmic del s.XX i el del s.XXI”. “Durant 40 anys l’economia europea ha estat un model industrial que ha permès la creació de l’estat del benestar, gràcies a un sistema polític consolidat en equilibri constant entre la socialdemocràcia i la democràcia cristiana”, va explicar. “Aquest model, es basava en la llibertat de mercat però amb regulació; i en una política fiscal associada a la redistribució de les rendes”.
Aquest equilibri ha desaparegut, segons va explicar l’exministre, per dos motius principals: la globalització i un corrent ideològic neoliberal que qüestiona la regulació del mercat i impulsa una regressió fiscal. Aquest escenari està provocant la disminució de la indústria i de la productivitat i l’augment de la desigualtat.
Fet el diagnòstic general, Majó va comentar les conseqüències d’aquest desequilibri que hem viscut en la darrera dècada: falta de visió de la classe política davant d’aquests símptomes; un increment de l’economia de l’especulació que genera uns valor financers no reals; una disminució de la renda disponible que condueix a l’endeutament per mantenir el consum i la desregulació del mercat financer.
A nivell de conclusions, Majó va apuntar que “les actuals desigualtats no són culpa de la crisi, si no que les arrastrem des de finals dels 90”. I es va mostrar escèptic davant del missatge que “estem sortint de la crisi”. La seva visió va ser “estem abandonant la recessió i la recuperació del creixement no és la sortida de la crisi. Per sortir-ne és necessari fer canvis” en el model de creixement.
Finalment, Joan Majó va apuntar les seves receptes per superar la situació: Europa, va dir, ha de recuperar una activitat industrial important. “La indústria és un cercle virtuós; no podem tornar al concepte d’indústria dels anys 70; més eficiència en la utilització de matèries primeres i, lluitar contra l’activitat econòmica no productora de valor real.”
“I tot això ho fem en el marc de la Unió Europea o no es podrà fer” va afegir. En aquest sentit, Majó va considerar que la Unió Europea ha de ser més forta i, fins i tot va defensar la tesi de facilitar la sortida dels països que no estiguin alineats amb els objectius globals.
Queremos que el trabajo de las empresas sea noticia
Utilizamos cookies propias y de terceros para finalidades analíticas y técnicas, tratando datos necesarios para la elaboración de perfiles basados en tus hábitos de navegación. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias desde 'Configuración de cookies'.